STOP PFAS Chemoursmars

STOP PFAS Chemoursmars – Burgers eisen einde aan vervuiling door Chemours

 

Boze en verontruste burgers van Dordrecht eisen dat chemiebedrijf Chemours stopt met milieuvervuiling door giftige PFAS, met als belangrijke eis: nul uit de pijp! Daarom organiseren ze op zaterdag 15 juni een protestmars.

 

De STOP PFAS Chemoursmars is op zaterdag 15 juni. Hij vertrekt om 12:00 uur vanaf het Oranjepark in Dordrecht. De route loopt vanaf het centrum langs de fabriekspoort van Chemours aan de Baanhoekweg. Even verderop is een podium met sprekers en muziek. Het protest is rond 14:15 uur afgelopen. Over het programma en de steun van bekende Nederlanders wordt later meer bekend.

 

De Chemoursmars wordt georganiseerd door een klein maar zeer betrokken team van vrijwilligers uit Dordrecht en omgeving. Ze krijgen daarbij ondersteuning van lokale en landelijke milieu- en klimaatorganisaties: Platform Duurzaam Dordrecht, Klimaatcoalitie Dordrecht, Klimaatjongeren Dordrecht, FNV Drechtsteden, de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Extinction Rebellion, de Nationale Jeugdraad, Stichting Gezondheidop1, Milieudefensie, Stop Ecocide, Greenpeace en Urgenda.

 

Bewoners eisen nul uit de pijp

De Drechtsteden, een gebied met 270.000 inwoners, leven letterlijk in de rook van een van de meest vervuilende fabrieken van Nederland: Chemours. Na decennia van lozingen zijn grond, water en lucht sterk vervuild met PFAS. Boze en verontruste burgers eisen dat Chemours daar direct mee stopt en organiseren daarom op 15 juni een protestmars. Met als belangrijke eis: nul uit de pijp!

 

“We zijn helemaal klaar met die troep”, legt Jan de Keizer uit, een van de organisatoren en woordvoerders van de Chemoursmars; “PFAS komt in onze rivieren, waaruit drinkwater wordt gehaald. We mogen geen groente meer eten uit onze tuinen en buitenwater is steeds vaker ongeschikt als zwemwater. PFAS zit in heel Nederland, maar met een extra hoge concentratie in de regio Drechtsteden. En toch verlenen overheden vergunningen voor al deze lozingen. Ook bij hen staat gezondheid niet voorop en zijn regels belangrijker dan de burgers die zij vertegenwoordigen.”

 

Omwonenden hebben vier eisen aan Chemours:

  1. onmiddellijk en controleerbaar stoppen met alle lozingen.
  2. alle vervuiling opruimen die het heeft veroorzaakt.
  3. betalen voor gezondheidsonderzoek en waterzuivering.
  4. burgers compenseren voor alle schade die ze hebben opgelopen.

 

Forever chemicals: voor altijd gevaarlijk

PFAS is de verzamelnaam voor tienduizenden chemische verbindingen waarin fluor gebonden zit aan koolstof. Ze zijn hittebestendig en waterafstotend. Om die eigenschappen werden en worden deze chemische stoffen al jaren gebruikt in allerlei materialen, zoals in kleding en blusschuim, maar ook in karton voor levensmiddelen, zoals pizzadozen.

 

De duistere keerzijde: deze chemische verbindingen breken niet af. PFAS hoopt zich daardoor op in ons milieu en alle levende organismen, en maakt ze ziek. Er is een bewezen verband[1] tussen PFAS, een verminderd immuunsysteem en bepaalde vormen van kanker. PFAS zorgt er ook voor dat vaccinaties bij kinderen minder goed werken.

De concentratie PFAS in het milieu blijft stijgen. In de wijde omgeving van Chemours wordt inmiddels afgeraden om groente en eieren uit eigen tuin te eten[2]. Ook drinkwaterzuivering wordt steeds moeilijker en dus duurder. De burger draait hiervoor op via slechter drinkwater én hogere belastingen.

 

Chemours blijft doorgaan met vervuilen

De Amerikaanse multinational wijst elke verantwoordelijkheid af. Vorig jaar zette directeur An Lemaire in De Volkskrant[3] bange omwonenden weg als mensen die niet naar haar willen luisteren: “Als mensen boos zijn, dan ben je niet altijd meer geneigd om naar alle feiten te luisteren. Waar ik me vooral over heb verbaasd, is de heftigheid waarmee het publieke debat wordt gevoerd.” Chemours stapt bovendien voortdurend naar de rechter om burger en overheid het zwijgen op te leggen en door te kunnen gaan met zijn vervuilende praktijken.

 

Bronnen:

[1] https://www.rivm.nl/pfas

[2] https://www.ggdzhz.nl/gezondheid-en-milieu/pfas-en-gezondheidsadviezen

[3]https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-pfas-verleden-blijft-de-directeur-van-chemours-achtervolgen-als-mensen-boos-zijn-dan-ben-je-niet-altijd-meer-geneigd-om-naar-alle-feiten-te-luisteren~bd21f2f2/

[4] https://www.platformduurzaamdordrecht.nl/projecten/chemoursmars-dordrecht/