De foto van de theeopstelling (links) is gemaakt in de Arthur Tuytel - Chocolaterie & Salon de Thé op het Oude Veer 34 in Papendrecht, waar thee-proever en Zuiver Water-ambassadeur Karel Thieme bezoekers, op verzoek, informeert over het verschil tussen Papendrechts leidingwater en Zuiver Water.

_____________________________

 

 

Aan de voorzitter van de gemeenteraad

van de gemeente Papendrecht,

de heer C.J.M. de Bruin

Markt 22

3351 PB Papendrecht

 

Datum, woensdag 13 april 2016

Onderwerp: Zuiverder drinkleidingwater in Papendrecht?

 

 

Geachte heer De Bruin,

 

Namens de fractie van Onafhankelijk Papendrecht wordt hierbij een aantal schriftelijke vragen ex artikel 40 van het reglement van orde bij u ingediend met het verzoek deze ter beantwoording op schrift door te geleiden naar het college alsook om deze ter kennis te brengen van de overige leden van de raad.

 

Recent heeft de fractie van Onafhankelijk Papendrecht een bezoek gebracht aan Karel Thieme, Theeproever bij Arthur Tuytel Chocolatier Pâtissier Glacier, in de prachtige onlangs nieuw geopende winkel aan het Oude Veer nummer 34.

 

Wat ons daar tevens opviel was de opstelling van twee potten thee. De ene pot thee (op de foto links) bevat thee gezet met Papendrechts drinkleidingwater. De andere pot thee (op de foto rechts) bevat thee gezet van datzelfde drinkleidingwater waarop het principe van de omgekeerde osmose is toegepast. Men ziet direct het verschil, de pot thee links met ongefilterd drinkleidingwater is bijkans zwart gekleurd vanwege de vele restafvalstoffen die in het drinkleidingwater achtergebleven zijn.

 

Drie jaar geleden heeft onze fractievoorzitter een workshop bijgewoond in het Apollo hotel. Op dinsdagavond 14 mei 2013 heeft hij meegedaan aan deze workshop en zich verbaasd over de feitelijke smerigheid van het Papendrechtse drinkleidingwater. Naar aanleiding van deze workshop verscheen er in het AD een artikel dat wij separaat met deze brief zullen meesturen. Bijlage.

 

Neem eerst eens even rustig de tijd om naar de foto van de theeopstelling te kijken.

Als gezegd: wij zijn sinds de workshops in het Apollo hotel nu drie jaar verder en wij vragen ons af wat inmiddels is bereikt als het gaat om het daadwerkelijk schoner maken van ons drinkleidingwater.

 

Kwaliteit grondwater onvoldoende

In het artikel van Lisa Nuninga in het AD (zie de bijlage bij deze brief) staat dat het RIVM in maart 2013 had vastgesteld dat de kwaliteit van de helft van het grondwater in ons land onvoldoende was.

Ook een groot gedeelte van het oppervlaktewater laat in kwalitatieve zin te wensen over.

 

Papendrecht betrekt zijn water via drinkwaterbedrijf Oasen en ook Oasen werkt met het oppompen van grondwater vanaf een diepte van ongeveer honderd meter.

 

  1. De vraag rijst of het grondwater dat Oasen gebruikt onder de categorie die het RIVM hanteert kan vallen of dat er toch sprake is van onvoldoende kwaliteit?
  2. Via de aanschaf van een omgekeerd osmosesysteem is het in principe mogelijk om thuis zelf het vervuilde drinkleidingwater te filteren. Is het College bereid een subsidieregeling in het leven te roepen teneinde de Papendrechtse inwoners hun eigen omgekeerde osmose-systeem aan te kunnen laten schaffen?
  3. De inwoners van Papendrecht hebben recht op goed en gezond drinkleidingwater, zonder allerlei chemische bestanddelen erin. Waarom vindt er geen afdoende filtering plaats?
  4. De vraag rijst of het niet zo zou moeten zijn dat het Papendrechtse drinkleidingwater reeds gefilterd wordt als het water het drinkwaterbedrijf verlaat en richting de consument / de inwoners wordt getransporteerd?
  5. Hoe kunnen wij weten welke stoffen er in ons drinkleidingwater zitten en hoe kunnen wij weten of de chemische resten die er nu inzitten eruit gefilterd zijn?
  6. Welke chemische bestanddelen en hoeveel zitten er in ons drinkleidingwater?
  7. Wordt ons water regelmatig door of vanwege Oasen getest en wat zijn de testresultaten?
  8. Welke bestanddelen komen voor in ons drinkleidingwater en hoe zit het met de norm die RIVM hanteert? 

 

Hoe kan het dat de pot thee op de foto links zo zwart ziet van de chemische rommel die erin zit (het Papendrechtse drinkleidingwater) en de pot thee rechts, die gefilterd water bevat, nog zo helder doorzichtig is en geen aanslag aan de binnenkant van de pot laat zien?

 

Dank voor de te nemen moeite deze vragen te willen beantwoorden.

 

 

Namens de fractie van Onafhankelijk Papendrecht,

 

Ruud Lammers

fractievoorzitter. 

Artikel AD-De Dordtenaar-15 mei0001-2.pd
Adobe Acrobat document 1.5 MB
Beantwoording College vragen OP zuiverde
Adobe Acrobat document 847.5 KB