· 

Transparantie bij debat over sanering PFAS dient de norm te zijn

Vorige week stond er weer een geheime (besloten) vergadering op de agenda. We hebben dit al eerder naar voren gebracht: geheime vergaderingen zijn onwenselijk en niet transparant.

 

Het College van B&W legt geheimhouding op aan diegenen die de vergadering bijwonen. De raadsleden die aanwezig zijn dienen de geheimhouding in acht te nemen tot aan de eerstvolgende raadsvergadering. Als de raad alsdan de geheimhouding opheft ligt er geen geheimhouding meer op de stukken of op hetgeen verhandeld dan wel besproken is. Maar dit gebeurt vrijwel nooit, vandaar dat op de stukken of wat besproken is gemakkelijk geheimhouding blijft liggen. En dat kan lang duren (soms maanden, soms jaren). Al die tijd, zolang de geheimhouding erop ligt, kan het raadslid dat getekend heeft voor geheimhouding niets zeggen en is hij/zij bovendien strafrechtelijk vervolgbaar.

 

Geheimhouding werkt als een muilkorf. Met een eenvoudig voorbeeld laten we zien hoe ‘gevaarlijk’ dit kan zijn. Stel een raadslid heeft over een bepaald onderwerp veel kennis opgebouwd (neem als voorbeeld de PFAS schade) en hij/zij stelt zich op de hoogte van deze problematiek. Hij/zij leest wetenschappelijke literatuur, oriënteert zich (ook internationaal) op wat er speelt. Dan komt het raadslid bijvoorbeeld uit op nieuwe saneringstechnieken, bijvoorbeeld SCWO.

 

Stel nu dat deze techniek (SCWO) bij toeval tijdens de geheime (besloten) vergadering wordt besproken, als een mogelijkheid die voor Chemours Dordrecht geen reële optie is, dan kan het raadslid – als het register van geheimhouding is getekend – daarna dus niets meer zeggen over deze BBT (Best Beschikbare Techniek). Op alles wat besproken is tijdens zo’n besloten vergadering rust geheimhouding, op straffe van vervolging. Een onwenselijke situatie.

 

Wat in de openbaarheid hoort te blijven is via de geheimhouding onbespreekbaar gemaakt. Vandaar dat wij ervoor pleiten maatschappelijke problematiek in de openbaarheid te bespreken. Dan kan iedereen het volgen en kan er ook vanuit onafhankelijke wetenschappers, journalisten en activisten worden bijgestuurd. Openbaarheid hoort leidend te zijn.

Printbare versie
0105 Persbericht OP inzake transparantie
Adobe Acrobat document 154.9 KB