De stukken hadden nooit onder geheimhouding gebracht mogen worden (door de Colleges van B&W van de vier gemeenten), aangezien het hier een openbare aangelegenheid (van de eerste orde) betreft. Een aangelegenheid die iedere inwoner van de Drechtsteden aangaat, namelijk de volksgezondheid. Geheimhouding zorgt ervoor dat het openbare (transparante) plaatselijke politieke proces (achter de schermen) kan worden gemanipuleerd ten gunste van bepaalde andere belangen. Zulks is fundamenteel onwenselijk. Het is terecht dat de klokkenluider verder niet meer wordt vervolgd; het OM heeft een wijs besluit genomen.
Even een paar vragen over opheldering PFAS zaak / dossier. NRC Handelsblad houdt ook een PFAS dossier bij, zie deze link.
1. Een tijdje terug, nog voor de zomervakantie, hebben wij gevraagd hoe het stond met het opheffen van de geheimhouding op het dossier. Zie de bijlage bij deze brief, een artikel dat verscheen in Het Kontakt/ de Klaroen d.d. 6 september 2023.
2. Intussen hebben we een paar maal een verdagingsbrief ontvangen, het antwoord was moeilijk omdat er afstemming nodig was met de andere gemeenten, Dordrecht, Sliedrecht en Molenlanden. De vraag is of die afstemming inmiddels al heeft plaatsgevonden?
3. En zo ja, wat is de uitkomst?
4. RTV Dordrecht berichtte op 26 maart jl. dat een Dordts commissielid door het OM werd vervolgd, lees het artikel via deze link. Wij vragen ons af hoe het met deze procedure bij het OM staat?
5. In 5 vragen aan de klokkenluider gaat Ruben Schilt in op zijn handelen als klokkenluider in het Chemours schandaal. Het betrof in deze zaak geen bedrijfsgevoelige industriële informatie die uit concurrentie overwegingen geheim diende te blijven. Ging het om politieke informatie die geheim moest blijven? Wat waren de eigenlijke bedoelingen?
6. Zou het niet voor de hand liggen om als gemeenten Papendrecht, Dordrecht, Sliedrecht en Molenlanden de zaak tegen de klokkenluider in te trekken? Welk doel dient de procedure bij het OM immers nog, als politiek relevante informatie uiteindelijk toch niet geheim is gebleven?
Op de Lijst van Ingekomen Stukken – oordeelsvormende vergadering 12 september – is onder A38. 20240819 brief OP aan gemeenteraden PFAS schade en onder A48. 20240903 Bezwaarschrift omwonenden en Stop PFAS Stop Chemours tegen aanvullende vergunning Chemours TFA opgenomen. Burgers vragen om transparantie en openheid van de (lokale) overheid. Omdat het in primaire zin niet om de financiële belangen van de gemeente zou moeten gaan. Maar om de gezondheidskundige belangen van de inwoners. De inwoners betalen belasting aan de gemeente en hebben er recht op alle informatie te ontvangen op basis waarvan zij zich zelf een oordeel kunnen vormen van de PFAS schade zaak en van de handel en wandel van zowel de gemeente als van het bedrijf in kwestie Chemours en zijn rechtsvoorganger DuPont.
- Iedere zaterdagochtend protesteren verontruste burgers bij de poort van Chemours in Dordrecht.
- Er is een strafzaak tegen Chemours aangespannen.
- En inwoners protesteerden in de STOP PFAS Chemoursmars op zaterdag 15 juni 2024.
- De saneringsplannen die voorliggen zijn niet goed genoeg;
- Er zijn vragen ter opheldering gesteld om licht te werpen op de onderhandelingen tussen de gemeente en Chemours, die thans in het verborgene plaatsvinden.
- De gemeenteraad is gekozen door de inwoners en uit dien hoofde het enige bestuursorgaan dat op kan komen voor de belangen van de inwoners.