· 

Vergrootglas op de (onvoltooide) sanering van de gifgrond bij het Havenhoofd / Veerdam

Afbeelding: Het Havenhoofd te Papendrecht
Afbeelding: Het Havenhoofd te Papendrecht

Vandaag heeft Onafhankelijk Papendrecht een document met vragen aan het College van B&W gestuurd, waarmee de onvoltooide sanering van de gifgrond aan het Havenhoofd / Veerdam aan de orde wordt gesteld. De gemeente wil deze zaak in de doofpot stoppen, maar OP steekt daar een stokje voor.

 

De rechtvaardiging om dit aan de orde te stellen is dat de fractie van Onafhankelijk Papendrecht meent dat aan de bewoners ter plekke recht gedaan dient te worden. Fouten gemaakt door de lokale overheid mogen niet worden toegedekt als daar mensenlevens voor op het spel staan. In deze wijk zijn veel sterfgevallen van kanker (geweest) en het vermoeden is dat er een relatie bestaat met de gifgrond waarop de huizen zijn gebouwd.

 

Dit onderwerp vormt een groot taboe binnen de gemeente maar dat mag wat OP betreft niet de reden zijn het er dan maar bij te laten zitten. De fractie van Onafhankelijk Papendrecht wil de onderste steen boven halen en is raadslid Hendrika Hoekstra veel dank verschuldigd voor het vele spitwerk dat aan bijgaand document ten grondslag ligt.

 

Een en ander kwam aan het rollen toen er problemen waren bij de plaatsing van het Transformatorhuisje.

 

Wij realiseren ons dat de Drechtsteden zwaar zijn belast met gif in de grond (denk ook maar aan Chemours en de beerput die daar een keer opengaat als de grond onder de fabriek gesaneerd moet gaan worden), maar dat mag er niet toe leiden dat andere zaken onder het tapijt worden geschoven of in de doofpot worden gestopt. Van fouten kun je leren, en dat geldt ook voor een gemeente of de lokale overheid.

Vragen over gifgrond bij Het Havenhoofd
2024-10-08 OP-vragen ex-artikel 40 RvO i
Adobe Acrobat document 1.4 MB