· 

Vragen over opheldering PFAS dossier

Op de Lijst van Ingekomen Stukken – oordeelsvormende vergadering 12 september – is onder A38. 20240819 brief OP aan gemeenteraden PFAS schade en onder A48. 20240903 Bezwaarschrift omwonenden en Stop PFAS Stop Chemours tegen aanvullende vergunning Chemours TFA opgenomen. Burgers vragen om transparantie en openheid van de (lokale) overheid. Omdat het in primaire zin niet om de financiële belangen van de gemeente zou moeten gaan. Maar om de gezondheidskundige belangen van de inwoners. De inwoners betalen belasting aan de gemeente en hebben er recht op alle informatie te ontvangen op basis waarvan zij zich zelf een oordeel kunnen vormen van de PFAS schade zaak en van de handel en wandel van zowel de gemeente als van het bedrijf in kwestie Chemours en zijn rechtsvoorganger DuPont.

Even een paar vragen over opheldering PFAS zaak / dossier. NRC Handelsblad houdt ook een PFAS dossier bij, zie deze link. Daar staan soms nuttige dingen te lezen.

1.       Een tijdje terug, nog voor de zomervakantie, hebben wij gevraagd hoe het stond met het opheffen van de geheimhouding op het dossier. Zie de bijlage bij deze brief, een artikel dat verscheen in Het Kontakt/ de Klaroen d.d. 6 september 2023.

2.       Intussen hebben we een paar maal een verdagingsbrief ontvangen, het antwoord was moeilijk omdat er afstemming nodig was met de andere gemeenten, Dordrecht, Sliedrecht en Molenlanden. De vraag is of die afstemming inmiddels al heeft plaatsgevonden?

3.       En zo ja, wat is de uitkomst?

4.       RTV Dordrecht berichtte op 26 maart jl. dat een Dordts commissielid door het OM werd vervolgd, lees het artikel via deze link. Wij vragen ons af hoe het met deze procedure bij het OM staat?

5.       In 5 vragen aan de klokkenluider gaat Ruben Schilt in op zijn handelen als klokkenluider in het Chemours schandaal. Het betrof in deze zaak geen bedrijfsgevoelige industriële informatie die uit concurrentie overwegingen geheim diende te blijven. Ging het om politieke informatie die geheim moest blijven? Wat waren de eigenlijke bedoelingen?

6.       Zou het niet voor de hand liggen om als gemeenten Papendrecht, Dordrecht, Sliedrecht en Molenlanden de zaak tegen de klokkenluider in te trekken? Welk doel dient de procedure bij het OM immers nog, als politiek relevante informatie uiteindelijk toch niet geheim is gebleven?

Printbare brief OP met vragen over opheldering PFAS dossier
OP brief met vragen over opheldering 160
Adobe Acrobat document 337.8 KB