· 

Gedwongen winkelnering bij glasvezelnetwerk? Blijkt niet het geval.

In Papendrecht is glasvezel aangelegd. Dat is gedaan door DELTA. Andere kabelleveranciers en/of telecomaanbieders zijn (bijvoorbeeld) KPN en ZIGGO. Maar noch KPN noch ZIGGO leveren aansluitingen op het glasvezelnetwerk aan inwoners die daarop prijs zouden stellen. Is er dan geen sprake van een vorm van gedwongen winkelnering? Immers, als iemand bij KPN zit moet hij naar DELTA overstappen als hij glasvezel wil.

 

Vraag 1: is deze vorm van gedwongen winkelnering niet bij wet verboden?

Wist de gemeente Papendrecht dat bij gunning aan DELTA ook de kennelijk verboden gedwongen winkelnering verwacht kon worden? Stel dat KPN en / of ZIGGO ook glasvezel zouden willen aanbieden aan huishoudens in onze gemeente, dienen zij dan zelf ook eerst een kabelnetwerk te installeren?

 

Vraag 2: zijn er eventueel al onderhandelingen gaande tussen de gemeente, DELTA en andere kabelleveranciers en/of telecomaanbieders als KPN en ZIGGO?

Het huidige kabelnetwerk is toegankelijk voor elke provider, evenals gasleidingen en elektriciteitskabels. Zijn de systeemkasten ook eigendom van DELTA (geworden)?

 

Vraag 3: is het wenselijk dat er een monopolie binnen de gemeente is gevestigd op het glasvezelnetwerk? (Wat ons betreft niet omdat de inwoners als consument dan geen keuze hebben als zij willen overstappen op glasvezel).

 

Vraag 4: wat kan de gemeente ondernemen opdat ook andere aanbieders van telecomdiensten gebruik kunnen maken van het glasvezelnetwerk dat reeds in de gemeente is aangelegd?

Printbare versie brief
OP vragen over Glasvezel 30082024.pdf
Adobe Acrobat document 76.1 KB

Bijgaand de beantwoording op uw technische vragen over glasvezel:

 

Antwoorden

 

Antwoord op vraag 1

Er is geen sprake van gedwongen winkelnering. Het glasvezelnetwerk is op initiatief van Delta aangevraagd bij de gemeente. De gemeente heeft een instemmingsbesluit genomen op de werkzaamheden die verband houden met de aanleg, instandhouding en opruiming van kabels ten dienste van een openbaar communicatienetwerk in of op openbare gronden. Elke telecomaanbieder mag een aanvraag doen voor een glasvezelnetwerk, ook KPN en Ziggo.

 

Antwoord op vraag 2

Er vinden geen onderhandelingen plaats tussen de gemeente, Delta en andere kabelleveranciers en/of telecomaanbieders als KPN en Ziggo. Delta heeft voor haar glasvezelnetwerk in Papendrecht 6 hoofdverdeelstations in eigendom. Het glasvezelnetwerk van Delta wordt gebruikt door meerdere providers.

 

Antwoord op vraag 3

Het is niet wenselijk dat er een monopolie binnen de gemeente is gevestigd op het glasvezelnetwerk.

 

Antwoord op vraag 4

Andere aanbieders van telecomdiensten kunnen gebruik maken van het glasvezelnetwerk dat reeds in de gemeente is aangelegd.