· 

Saneringsplannen PFAS-schade / vervuiling door Chemours

Artikel gepubliceerd in het Kontakt / de Klaroen op 14 augustus 2024
Artikel gepubliceerd in het Kontakt / de Klaroen op 14 augustus 2024

Er zijn plannen in de maak om samen met Chemours tot het saneren van de PFAS in onze regio te komen. Het probleem is echter dat deze plannen voornamelijk van cosmetische aard zijn. Voor het zorgvuldig saneren van met PFAS verontreinigde grond komt heel wat meer kijken.

 

→ Ten eerste: hoe diep zit de PFAS verontreiniging? Je moet, als je gaat afgraven in elk geval ruim onder de onderste significante PFAS concentraties zitten. Wij denken dan eerder aan een meter (diepte) dan aan 20/30/40 cm, maar het hangt af van de locatie;

→ Ten tweede: een laag verse grond van 10 of 20 cm heeft geen enkele zin vanwege de zogenaamde bioturbatie: wormpjes en andere kleine organismen woelen de bovenlaag altijd om met als gevolg weer opwelling van PFAS van lagen daaronder;

→ Ten derde: het is daarnaast vermoedelijk zeer verstandig om een dichte laag aan te brengen na het afgraven en voor er nieuwe grond op komt om het grondwater te beschermen.

 

In een aantal bij deze brief meegestuurde wetenschappelijke artikelen kunt u lezen dat er veel nadruk wordt gelegd op een zogenaamde binder: iets met veel koolstof erin zodat resterende PFAS zich daaraan kunnen binden en eraan gebonden blijven. Los hiervan zijn er meer mogelijkheden. Wat wij u meegeven met deze brief en de meegestuurde artikelen is dat we er als gemeenten niet mee wegkomen om alleen een paar cm af te graven en die te verversen.

 

Overigens zouden wij ons als gemeenten onafhankelijk moeten laten adviseren door onafhankelijke wetenschappers zonder directe en/of indirecte belangen bij de overheid of het bedrijfsleven. Wij stellen voor een team van internationaal gerenommeerde wetenschappers die aan het woord kwamen bij de Zembla documentaires over de PFAS schade.

Brief aan gemeenteraden over PFAS-schade
Brief aan gemeenteraden over PFAS schade
Adobe Acrobat document 107.5 KB
Wetenschappelijk artikel nr.1
PFAS soil remediation Ahrens.pdf
Adobe Acrobat document 1.9 MB
Wetenschappelijk artikel nr.2
PFAS soil remediation Yeung.pdf
Adobe Acrobat document 616.0 KB
Wetenschappelijk artikel nr.3
Soil immobilisation PFAS.pdf
Adobe Acrobat document 3.4 MB

Opeens heeft iedereen het erover: PFAS, dat schadelijk is voor onze gezondheid. Maar wat zijn het precies voor stoffen? En hoe komen we ervan af? In deze video vertelt Salwa je meer over PFAS én over de rol van de chemische fabriek Chemours. (NOS)

In mei 2024 heeft het RIVM via het inwonerspanel van de GGD Zuid-Holland Zuid (GGD ZHZ) een vragenlijst afgenomen over mogelijke vragen en zorgen die u heeft over PFAS. Ook via de media werd de vragenlijst verspreid. Het RIVM en de GGD ZHZ delen nu de resultaten van dit vragenlijstonderzoek. Uit de antwoorden blijkt dat mensen zich zorgen maken over de effecten van PFAS op de gezondheid en het milieu. Veel omwonenden vinden het belangrijk hier verder onderzoek naar te doen.

 

Deze vragenlijst maakt deel uit van een bredere verkenning. Op basis van de uitkomsten daarvan adviseert het RIVM aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De verkenning brengt de vragen en zorgen van omwonenden van Chemours over PFAS in kaart. Later dit jaar publiceert het RIVM de volledige rapportage. Totaal 2.601 inwoners van de regio Zuid-Holland Zuid vulden de vragenlijst over PFAS in. De meeste deelnemers bleken zich zorgen te maken over PFAS en gezondheid en de gevolgen van PFAS voor het milieu. Veel genoemd werd onderzoek naar de effecten op de gezondheid, naar de aanwezigheid van PFAS in de leef omgeving en voeding, en hoe de uitstoot van PFAS gestopt en opgeruimd kan worden. De belangrijkste resultaten van de vragenlijst vindt u hieronder.

Uitkomsten vragenlijst RIVM - Zorgen over Chemours en PFAS
Uitkomsten-vragenlijst-RIVM-Zorgen-over-
Adobe Acrobat document 917.4 KB