· 

Hoe is de privacy geregeld bij de parkeergarages?

Publicatie 26 juni 2024
Publicatie 26 juni 2024

In de Klaroen / het Kontakt van deze week stond te lezen dat er digitale controle komt in de parkeergarages de Overtoom en de Meent. De gemeente verleent hieraan kennelijk haar medewerking. Het bericht luidde: “In de tweede helft van juni starten werkzaamheden in de twee parkeergarages in Papendrecht. Zowel in De Meent en De Overtoom komt een zogenoemd hybride parkeersysteem. Dat betekent dat straks de kentekens van in- en uitrijdende auto’s worden herkend. De overgang naar het nieuwe systeem gaat in twee fases. In eerste instantie wordt naast het lezen van het kenteken nog gebruik gemaakt van tickets net als in de huidige situatie. Vanaf 1 oktober 2024 (fase 2 en eindsituatie) komen er geen tickets meer uit de automaat en vindt in- en uitrijden alleen nog plaats met kentekenherkenning.” Wij hebben hierover een aantal vragen.

  1. Bij het in- en uitrijden van de parkeergarages worden de kentekens van de in- en uitrijdende auto’s herkend. Dat gebeurt via opslag van deze gegevens. Wat wordt er met deze gegevens nog meer gedaan, behalve het gebruik ervan voor het in- en uitrijden van de parkeergarages?
  2. De gemeente is eigenaar van de parkeergarages. Hoelang blijven de gegevens van het in- en uitrijdende verkeer bewaard?
  3. Worden de gegevens van het in- en uitrijdende verkeer gebruikt voor andere commerciële doeleinden en zo ja, welke? Denk aan het maken van analyses van de herkomst c.q. de woonplaats van het winkelend publiek dat met de auto naar de Meent komt en dat gebruik maakt van de parkeergarages.
  4. Hoe is de privacy van de in- en uitrijdende automobilisten geregeld?
  5. Worden de data gegevens van het in- en uitrijdende verkeer eventueel op verzoek ter beschikking gesteld van gelieerde overheidsorganisaties, zoals de politie?
  6. Wie betaalt de kosten van deze operatie?
Printbare versie brief
OP brief inzake digitale controle parkee
Adobe Acrobat document 175.0 KB