· 

Interview met Karel Thieme: "Waarom adviseert het RIVM geen waterzuiveraar?"

Op de foto v.l.n.r. Karel Thieme, Ruud Lammers (OP) en vertegenwoordigers van Pro Sliedrecht,  PvdA Sliedrecht en SP Dordrecht
Op de foto v.l.n.r. Karel Thieme, Ruud Lammers (OP) en vertegenwoordigers van Pro Sliedrecht, PvdA Sliedrecht en SP Dordrecht

PAPENDRECHT - Het bericht van RTL Nieuws van 19 oktober “RIVM: PFAS in Nederlands drinkwater moet omlaag” roept vragen op bij fractievoorzitter Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht, dat zich al jaren inzet voor schoon drinkwater. Op zoek naar antwoorden interviewde hij de Papendrechtse waterspecialist Karel Thieme.

  • Wat vind jij van het bericht dat het RVIM maatregelen gaat nemen om ervoor te zorgen dat er minder PFAS in het drinkwater terecht komt?

"Ik hoop dat de maatregelen niet halfslachtig of eenmalig zullen blijken te zijn. De PFAS-vergiftiging van ons milieu en drinkwater moet nu eindelijk doorgepakt worden. Ten eerste moeten de giflozingen in lucht en water door Chemours stoppen, nul uit de pijp dus! Vervolgens, zolang als er PFAS in het drinkwater zit, het thuis er zélf uit halen."

  • "Nul uit de pijp”; dat is toch het motto van de actiegroep ‘Gezondheid vóór alles’, die iedere zaterdag voor de poort van Chemours protestacties houdt?

Dat klopt, al jarenlang, aanstaande zaterdag protesteren we voor de 133e keer! Gezien de ernst van de problematiek zouden we er iedere zaterdag met duizenden mensen moeten staan. Bij deze een oproep aan een ieder die zijn/haar gezondheid belangrijk vindt om zaterdag 10.30 uur aanwezig te zijn op de Baanhoekweg 22 in Dordrecht.

  • Je geeft aan dat je PFAS thuis uit het drinkwater kan halen. Hoe kan dat?

Door gebruik te maken van de druk van de waterleiding (3 bar) en een scheidingsmembraan met ultiem kleine gaatjes kan thuis water worden gemaakt dat net zo zuiver is als het schoonste bergwater. PFAS wordt net als restanten van medicijnen, pesticiden, anorganische mineralen, hormonen, virussen en nanoplastics verwijderd.

  • Is er bewijs dat PFAS daadwerkelijk verwijderd wordt?

Ja, dat is er. Uit een laboratoriumanalyse van het Chemisch-Toxicologisch Laboratorium van de Vrije Universiteit Amsterdam, onder leiding van Prof. Dr. Jacob de Boer, blijkt dat PFAS na zuivering thuis door de scheidingsmembraan niet meer detecteerbaar is.

  • Bieden de landelijke drinkwaterbedrijven, zoals hier in de regio Oasen, deze mogelijkheid aan?

Dat zou je verwachten, maar dat gebeurt helaas niet… nog niet. Het is mijn diepste verlangen dat zij dit in de toekomst wel gaan doen. “Echt Zuiver Water voor iedereen” is het doel waar ik naar zal blijven streven.

  • Hoe denk je dat te bereiken?

Gewoon door blijven gaan! Van optimaal zuiver water, zonder PFAS, worden mensen blij, superblij! Dat inspireert me iedere dag weer.