Door het drinken van moedermelk krijgen baby’s die rondom de chemische fabriek van Chemours in Dordrecht wonen, gemiddeld tien keer meer PFAS binnen dan wat op basis van de gezondheidsnorm veilig wordt geacht. Dat concludeert emeritus-hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer op basis van metingen van de Vrije Universiteit Amsterdam, die in opdracht van Zembla en de Franse tv-programma’s Envoyé Spécial en Green Warriors zijn uitgevoerd. PFAS zijn giftige chemicaliën die kunnen opstapelen in het lichaam en in het milieu vrijwel niet meer afbreken. “We weten dat als je te veel PFAS binnenkrijgt dit effecten kan hebben op het immuunsysteem”, zegt emeritus-hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer, die het onderzoek leidde. “Daarom vind ik deze resultaten zeer zorgwekkend.” Bron: BNNVARA
In 2016 begonnen wij met bewustwording onder het motto ['GenX' - Stop onmiddellijk met de lozingen door DuPont/Chemours Dordrecht]. Want wat niet geloosd wordt hoeft later niet te worden opgeruimd. Nu komt er geld om PFAS uit de grond te halen. "Drinkwater dient schoon te zijn. Chemours loost de stof ‘GenX’ op het oppervlaktewater (Beneden Merwede). Drinkwater wordt voor een deel uit het oppervlaktewater gehaald. Het drinkwaterbedrijf is kritisch. De volksgezondheid is volgens ons in gevaar. De Nederlandse autoriteiten hebben gedurende (tientallen) jaren een veel te lakse houding aangenomen als het gaat om het kritisch zijn op uitstoot (emissies) van gevaarlijke, giftige stoffen in ons milieu. Hier past geen houding vanuit de overheid om de zaken nog eens een tijdje aan te kijken. Dat is wat de Provincie nu wil gaan doen. Hier past onmiddellijke actie! Stopzetting van de lozingen van ‘GenX’ op het oppervlaktewater is nodig. Er mag geen ‘GenX’ of welke andere gevaarlijke giftige stof dan ook meer doorsijpelen in het drinkwater. Water is van eminent belang voor de gezondheid van ons allemaal."
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, de EFSA, heeft in 2020 een nieuwe zeer strenge norm voor PFAS vastgesteld, omdat al bij een hele lage dosering gezondheidseffecten kunnen optreden. De Boer stelt vast dat de baby’s van de moeders in de omgeving van de fabriek, door het drinken van de moedermelk, per week gemiddeld “42 nanogram” PFAS per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen. De Europese norm is vastgesteld op 4,4 nanogram. “Naarmate je verder boven die norm van EFSA zit, wordt de kans groter dat je uiteindelijk een bepaald effect krijgt”, zegt De Boer. “Eerst op je immuunsysteem. Als het hoger wordt, is er een effect op de schildklier en als het nog hoger wordt, kan je er nier- of teelbalkanker van krijgen.”
Bron: BNNVARA
OP heeft al jaren aandacht voor deze zaak gevraagd maar ving regelmatig bot bij de gemeenteraad. Een niet volledig overzicht van alle tegenwerking die OP heeft
ervaren de afgelopen jaren.
- Op 9 november 2017 bijvoorbeeld kwam OP met een Motie Gratis Bloedtest PFAS. Er kwam geen steun voor.
- Op 18 oktober 2017 nam de Tweede Kamer een motie aan om dit wel mogelijk te maken en een bloedtest uit te laten voeren.
- Op 31 januari 2018 stelde OP vragen waarom geen Checktests PFOA in Papendrecht? De raad lag weer te slapen.
- Op 11 maart 2019 stelde OP de verhoogde concentraties PFOA en GenX in slootwater bij moestuinen aan de orde. Wederom geen gehoor bij de rest van de raad.
- Op 2 maart 2020 kwam OP met een motie om PFAS te meten in het kraanwater van Papendrecht. Weer geen steun van de rest van de gemeenteraad.
- Ook toen het RIVM een lagere gezondheidskundige grenswaarde ging gebruiken voor 4 PFAS-stoffen, vond de raad dit niet alarmerend genoeg.
- Op 13 juli 2021 stelde OP vervolgvragen over schadelijke PFAS inname. De raad gaf weer geen enkele sjoege (Amsterdams voor 'benul' of 'verstand') dat dit een onderwerp met topprioriteit was.
- Intussen verzorgde ARGOS een uitzending over de belabberde kwaliteit van de Nederlandse wateren.
- Het risico van opkomende PFAS stoffen was steeds beter bekend.
- Op 2 november 2021 gaven de waterschappen aan PFAS bij de bron te willen aanpakken. Weer ging er geen belletje rinkelen bij de raadsleden van andere partijen.
- Ook waren er films gemaakt die te zien waren in de Movies in Dordrecht en op Netflix (zie trailer hieronder).
- En heel recent op 7 juli 2022 diende OP nog een motie in om de bevolking te informeren over de schadelijke werking van PFAS stoffen. En wéér stemde de gemeenteraad tegen!
- Een jaar daarvoor kwam OP ook al met een motie om de inwoners te informeren over de gevaren van de giftige PFAS. U raadt het al: de raad stemde toen ook weer tegen....
- Conclusie: van de Gemeenteraad (en het College van Burgemeester en Wethouders) moet de bevolking het inzake PFAS niet hebben. Dát inzicht inspireerde OP tot het laten vervaardigen van een cartoon (zie hieronder). In de Papendrechtse Raadszaal zitten allemaal Struisvogels. Op één partij na dan: Onafhankelijk Papendrecht!