Karel Thieme, een man met passie. Na 5 jaar lang 150 soorten thee per dag te hebben geproefd, ontdekt hij bij toeval dat alleen gezuiverd water een glas goudgele, sprankelende thee tot stand brengt. Na 35 jaar van onderzoek, het overwinnen van veel weerstand en durven loslaten, lijkt het erop dat de bewoners van Papendrecht om zijn. Steeds meer mensen schaffen apparatuur aan die leidingwater ultiem zuivert door omgekeerde osmose en dat komt uit een zuiver-water-kraan(tje). "In Papendrecht begint de Victorie. Zuiver water is een zegen met 5 hoofdletters", is zijn overtuiging.
"Heeft een ambassadeur klanten", vraagt Karel zich af, om daarna het antwoord te geven: "Nee, het is mijn passie om mensen bewust te maken van de mogelijkheid om zuiver water te gebruiken." En dan doelt hij op zuiver water voor thee, koffie en maaltijden, maar ook voor de bloemen en planten, het strijkijzer, zelfs het zemen van de ramen, "stel je voor: geen strepen meer." Het door Karel ontdekte zuiveringssysteem wordt al jaren gebruikt in de ruimtevaart. "Het betreft een systeem dat berust op het principe van omgekeerde osmose. Deze techniek kan in elke keuken worden toegepast."
Dit gesprek speelt zich af in de Arthur Tuytel Chocolaterie & Salon de Thé aan het Oude Veer, met wie Karel sinds ruim een jaar samenwerkt. Beiden vonden elkaar in hun passie, hun vakgebied. Na jarenlange onderzoeken en reizen naar vele landen, durft Karel voorzichtig te stellen: "In Papendrecht begint de 'Victorie'." Hierbij wijst hij naar de tafel die midden in de zaak staat, waarvan de poten een grote V vormen. Bovendien is in het logo van Arthur Tuytel. die aan de wand hangt, een perfecte druppel te zien. "Dat is niet bewust zo ontworpen, maar het is voor mij een bevestiging dat dit de juiste plaats is."
De geschiedenis van dit verhaal begint al in 1981. Karel ontdekt na vijf jaar in een groothandel voor thee te hebben gewerkt, waar hij zo'n 150 theemonsters per dag proefde, dat de smaak van thee pas echt sprankelend is, als er gezuiverd water wordt gebruikt. "Ik kwam enthousiast thuis met de geweldigste thee ooit, om te ontdekken dat deze in ons Papendrechtse leidingwater nergens naar smaakte." Hij vroeg zich af: Kan ander water zo'n groot verschil maken? "Ik heb geen spijt van al die jaren, maar ik was wel boos, het prachtige (thee) vak werd vermoord. "De waterleidingbedrijven doen hun best en zeggen dat het allemaal geweldig is, maar er zitten ook restanten in van allerhande stoffen, zoals resten van medicatie, drugs en anticonceptiemiddelen. Alles binnen de norm, maar het kan veel zuiverder."
Droogrest
Met een speciaal metertje toont Karel aan dat water ook zogenaamde 'droogrest' bevat, die ook als zodanig op de flessen water in de supermarkt staat vermeld. "Droogrest blijft achter als al het water is verdampt; de hoeveelheid stoffen die in het water zit, maar geen water is en thee laat dat zien. Vervolgens krijgt thee de schuld, 'Thee-aanslag', zegt men dan." In de zaak van Arthur Tuytel staan twee potten opgesteld, de één bereid met Papendrechts leidingwater, de andere met zuiver water, afkomstig uit het zuiver water-kraantje dat hier ook te bezichtigen valt. De eerste bevat donkerbruine thee met aanslag, de andere theepot bevat mooi uitziende goudgele sprankelende thee, ook na een dag nog. Het leidingwater bevat zoveel droogrest dat een gloeilamp spontaan gaat branden. Karel toont met zijn metertje het verschil: zuiver water geeft 20 aan en Spa Reine 30. De meeste soorten mineraalwater zijn tussen de 170 en 540 . "Alles onder de 50 is prima. Maar ik daag de consumenten uit: lees de etiketten. Natuurlijk kan men met flessen water blijven slepen, maar ik adviseer de mensen om een zuiver-water-kraan/-apparatuur aan te schaffen. Gezondheid zou toch voor alles moeten gaan?"
Informatie-avond
Op dinsdag 21 februari is er van 19.30 - 21.00 uur een Zuiver Water Informatie Avond bij Chocolaterie & Salon de Thé Arthur Tuytel aan het Oude Veer in Papendrecht. Reserveren is noodzakelijk en kan via info@karelthieme.nl of tel 06-57422704. Meer info op www.karelthieme.nl
Meer over dit onderwerp op de website van OP leest u hier.